Kosten cementgebonden stucwerk

Als het tijd is om je woning op te knappen, te renoveren of nieuw leven in te blazen, kan het zijn dat je de hulp inschakelt van een stukadoor. Stukadoors zijn vakmensen die met precisie en expertise een pleister op je muren aanbrengen om deze te beschermen, voor te bereiden en te versieren. Er zijn vele verschillende technieken beschikbaar, verschillende soorten pleister en een goede stukadoor kan daarmee ook een aantal bepaalde effecten op je muur creëren. Eén van de opties waarvoor je kunt kiezen is cementgebonden pleister. Dit is een waterafstotende pleister die veel gebruikt wordt in badkamers als basis onder de tegels, in kelders om vochtproblemen op te lossen en op gevels. Hier lees je over de kosten die hiermee gepaard gaan.

 

De kosten

De prijs die jij uiteindelijk voor jouw cementgebonden stucwerk zal betalen hangt af van een aantal factoren. Ten eerste is er natuurlijk de omvang van het oppervlak en ook de kosten van de stukadoor kunnen verschillen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen voor het aanbrengen van cementgebonden stucwerk inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

 

Dienst stukadoor Prijs per eenheid
Cementgebonden stucwerk aanbrengen €25 – €35 per m2
Uurloon stukadoor €20 – €60 per uur

 

  • De goedkoopste optie: natuurlijk is het het goedkoopste als je zelf het stucwerk aanbrengt. Dan betaal je alleen voor de materialen en dit kan je wel 60 procent besparen op de totaalprijs. Stucen is echter wel een precieze en nauwkeurige klus wat vooral in verband met de droogtijden lastig kan zijn om zelf te doen.
  • Een badkamer stucen: cementgebonden stucwerk wordt vaak in badkamers toegepast, omdat het waterafstotend is. Voor het stucen van een kleine badkamer met 10 vierkante meter muuroppervlak, betaal je dan €350.
  • Een kelder waterdicht maken: een andere situatie waarin cementgebonden stucwerk veel wordt gebruikt is om vochtproblemen op te lossen in de kelder. Grondwater dringt tot de muren door en hierdoor blijven deze vochtig. Wil je 20 vierkante meter muren van een kelder waterdicht laten maken, dan kost je dit gemiddeld €600.

 

De prijsopbouw

Het materiaal dat een stukadoor gebruikt tijdens cementgebonden stucwerk is duurder dan gewone pleister. Daarom wegen de materiaalkosten hier zwaarder mee dan bij goedkoper stucwerk. Je kunt rekenen op 58 procent voor de arbeidskosten, 40 procent voor de materialen en 2 procent voor de eventuele voorrijkosten. De beste plek om geld te besparen is dus op de arbeidskosten. Dit kun je doen door zelf de muren te stucen, of door grondig onderzoek te doen naar de verschillende stukadoors en de diensten die ze aanbieden. In het volgende diagram zie je deze prijsopbouw nogmaals terug.

prijsopbouw cementgebonden stucwerk

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je klus, kom je voor een aantal keuzes te staan die de uiteindelijke prijs voor jouw stucwerk zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

  • De locatie: cementgebonden stucwerk vind je in badkamers, in kelders, in keukens en op gevels. Plaatsen die gebaat zijn met bescherming van vocht. Het aanbrengen van cementgebonden stucwerk op de gevel is vaak goedkoper per vierkante meter, omdat het oppervlak groter is. In de kelder kan het duurder zijn als deze moeilijk te bereiken is en voor badkamers betaal je de hoofdprijs omdat er vaak maar weinig vierkante meters te stucen zijn.
  • De stukadoor: voor een ervaren vakman betaal je logischerwijs meer dan voor een beginner. De prijzen van stukadoors onderling kunnen dus nogal eens verschillen. Je kunt het beste een keuze maken door precies te kijken naar wat je voor een bepaalde prijs aan service ontvangt. Soms zijn de prijzen goedkoper, maar dan moet je zelf het puin afvoeren of komen de voorrijkosten er nog bij.
  • Het oppervlak: voor het stucen van een groot oppervlak betaal je meer, maar de prijs per vierkante meter is vaak wel lager. Dit is omdat de stukadoor dan efficiënter te werk kan gaan. Heb je meerdere klussen liggen voor een stukadoor, dan kun je deze dus het beste tegelijkertijd aanbieden.

 

Interessante bespaartips

Wil je graag geld besparen op je stucwerk, dan kun je de volgende tips gebruiken.

  • Kies een regionale stukadoor: als je een stukadoor kunt vinden binnen een straal van 30 kilometer, dan vervallen vaak de voorrijkosten.
  • BTW verlaging: als jouw woning ouder is dan twee jaar, betaal je geen 21 procent btw over stucwerk, maar 6 procent. Dit wordt op de eindfactuur al verrekend.

 

Vergelijk offertes

Als jij geïnteresseerd bent in één van de verschillende soorten cementgebonden pleisters, dan kun je het beste beginnen contact te leggen met een aantal stukadoors. Je kunt deze zelf afbellen, maar je kunt ook onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken. Je vult simpelweg een omschrijving in van je klus en de tool stuurt je binnen een korte tijd een aantal offertes van betrouwbare stukadoors uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en de beste beslissing maken wat betreft jouw cementgebonden stucwerk.

Wat kost een stukadoor precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stucadoors in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.