Gedaalde BTW tarief stukadoor

Als je werk hebt voor een stukadoor, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW percentage. Dit geld voor meerdere werkzaamheden aan woningen zoals ook isoleren, schilderen, behangen en schoonmaken.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten van uitbesteden? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

De vereisten

Er zijn niet veel vereisten om in aanmerking te komen voor dit bedrag. Je woning moet ouder zijn dan 2 jaar en de werkzaamheden omvatten het voorbereiden van stukadoorwerk, voorbehandelingen en de gebruikte materialen. Het moet echt stukadoorswerk betreffen, werkzaamheden zoals het plaatsen van gipswanden, het leggen van vloeren en het aanbrengen van tegels vallen hier niet onder.

Gemakkelijk in rekening gebracht

De regeling is dat je voor stukadoorwerkzaamheden die voldoen aan de bovenstaande vereisten, geen 21 procent BTW betaalt, maar 6 procent. Dit wordt verrekend op de eindfactuur door de stukadoor zelf. Je hoeft je dus nergens voor aan te melden en 15 procent kan een groot bedrag betekenen. Bespreek dit vanaf het eerste moment met je stukadoor en controleer altijd op de rekening of dit ook daadwerkelijk is afgetrokken.

De kosten van een stukadoor

De kosten van een stukadoor kunnen flink oplopen. Hier vind je een tabel met de gemiddelde kosten per vierkante meter en inclusief loonkosten, materiaal en BTW.

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die deze prijzen kunnen beïnvloeden. De bedragen die je hier ziet zijn ook gemiddelde bedragen die in sommige speciale situaties duurder of goedkoper kunnen uitpakken. Als je exacte bedragen wilt zien, is het altijd het beste om te beginnen met het opvragen van offertes.

Het soort werk

Sommige werkzaamheden zijn logischerwijs duurder dan andere werken. Je kan meteen al zien aan de tabel dat het stucen van een plafond duurder is. Dat is omdat het minder makkelijk te bereiken is. Maar ook spackspuitwerk is bijvoorbeeld goedkoper dan sierpleister aanbrengen. Spackspuitwerk is namelijk het machinaal aanbrengen van pleister op de muren. Dit is snel en gebruikt weinig materiaal dus daarom is het relatief goedkoop. Het behang- of sausklaar stucen is wat specialistischer omdat het er voor zorgt dat je muren worden voorbereid op schilder- of behangwerk. Vooral voor schilderen moet het oppervlak erg effen en glad zijn. Sierpleister is een soort pleister dat dik op de muur aangebracht wordt en dat een bepaalde structuur laat zien op de muren. Dit vergt veel ervaring omdat je met verschillende technieken verschillende patronen kan aanbrengen. Raapwerk houdt in het klaarmaken van de muren voor de bovenstaande werkzaamheden. Als de muren veel gaten of deuken bevatten, wordt dit met raapwerk eerst gecorrigeerd. Ook kan je met raapwerk de loodrechtheid van de muur corrigeren. Hoe arbeidsintensiever, hoe meer materialen nodig en hoe specialistischer, hoe duurder de klus.

Ervaring

De ervaring van de stukadoor bepaalt dus ook de prijs. Als je een erkend stukadoor kiest, dan is hij lid van de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). Hier kan je alleen lid van worden als je minstens 5 jaar ervaring hebt en als je de juiste diploma’s bezit. Ook controleert de NOA op kwaliteit van het werk. Met een erkende stukadoor ben je dus gegarandeerd van kwaliteit, maar betaal je wel meer. Het hangt van je klus af of je een ervaren stukadoor nodig hebt of niet. Voor sierpleister is het bijvoorbeeld wel aan te raden, maar voor spackspuitwerk niet.

Regio

Ook de locatie van de stukadoor kan de prijs beïnvloeden. In sommige provincies zijn de prijzen lager dan bijvoorbeeld in de Randstad. De stukadoors passen hun prijs aan aan de dichtstbijzijnde concurrentie.

Hoe kan je geld besparen op je stukadoorsrekening?

Al met al kunnen de prijzen van een stukadoor flink oplopen. Eén manier om deze te drukken is al behandeld, namelijk het lagere BTW tarief in sommige situaties. Hier volgen een aantal meer tips die je kan gebruiken om de rekening zo laag mogelijk te houden.

  • Grote opdracht: kijk om je heen en bepaal wat je allemaal wilt laten doen door de stukadoor. Hoe groter de opdracht, hoe gunstiger de prijs. Als je het kan betalen, laat de stukadoor dan meteen alles meepakken en onderhandel zo een betere deal.
  • Ervaring: heb je voor jouw klus een stukadoor met ervaring nodig, of kan je het met een beginneling af? Als je je muren wilt laten spackspuiten, heb je geen vakman nodig. Maar als je zeker wilt weten dat de sierpleister patronen op je muur goed uitkomen, kan je beter een specialist aannemen.
  • Stukadoor uit de regio: zoek een regionale stukadoor. Hier bespaar je ten eerste voorrijkosten mee, maar je kan ook gebruik maken van alle contacten die hij heeft bij bijvoorbeeld leveranciers.
  • Plafond: is het nodig het plafond mee te nemen, of zien ze er nog goed uit? Plafonds zijn duurder, dus als het niet nodig is, kan je deze beter met rust laten.
  • Doe het gedeeltelijk zelf: bespreek dit vanaf het begin met je stukadoor en vraag hem wat jij zou kunnen doen om te helpen. Denk hierbij aan voorbereidend werk of het opruimen achteraf.
  • Overweeg spackspuitwerk: dit is de goedkoopste manier om je muren te stucen, maar je zal niet teleur worden gesteld. Deze methode zorgt voor een erg gelijkmatige verdeling van de pleister en laat ook een structuur achter die je zelf kan beïnvloeden door de grootte van de korrel te kiezen.
  • Lagere BTW: in Nederland is er een BTW van 6 procent van kracht op stukadoorswerken. Dit is 15 procent lager dan het gangbare bedrag en kan dus een flink verschil maken op de eindfactuur.

Bespaar nog meer met onze gratis vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool kan je helpen bij het kiezen van de juiste stukadoor en je kan er tot 40 procent mee besparen op de totaalkosten. Je geeft vrijblijvend je postcode door en de specificaties van je klus en de tool zorgt binnen een korte tijd voor een aantal offertes van stukadoors in jouw regio. Deze kan je met elkaar vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en zo tot de juiste beslissing komen wat betreft de stukadoor voor jouw klus.

Wat kost een stukadoor precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stucadoors in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.