Wanneer je al een aantal jaren in je woning woont is het je vast al eens opgevallen dat de gevel van je huis behoorlijk te lijden heeft onder de weersinvloeden. Regen, weer en wind eisen hun tol bij de gevel van je huis. Daarnaast komt het ook nogal eens voor dat een muur uiteindelijk barsten zal gaan vertonen wanneer een woning deels wat verzakt. In zo’n geval is het een idee om de gevel van je huis te laten stuken. Stukwerk op je gevel heeft nogal wat voordelen; we zullen je nu kort een uitleg geven van de prijs van stukwerk aan je gevel en van de diverse voordelen en zaken waarop je moet letten.
Inhoud
Wat is de prijs van het stuken van mijn gevel
De prijs voor het stuken van een gevel is niet in één keer juist te noemen. Het is afhankelijk van een aantal factoren die we graag voor je op een rijtje zetten.
Zo is de prijs van je gevel stuken afhankelijk van het aantal vierkante meters van jouw gevel. Omdat de stukadoor behoorlijk meer werk zal hebben aan het stuken van een buitengevel dan aan het stuken van een binnenmuur is de kostprijs behoorlijk hoger dan bij binnen stukwerk. Je mag bij het stuken van een gevel denken aan een kostprijs vanaf 60 euro per vierkante meter.
Werkzaamheid | Prijs | Per welke eenheid |
Gevel stuken | 65 euro | Per vierkante meter |
Dat klinkt als een enorm bedrag, maar de voordelen van een gevel laten stuken zijn legio. Zo breng je met een stuklaag op je gevel eigenlijk isolatie aan. Jij beschermt je buitenmuur tegen binnendringend vocht, en je zorgt er tegelijkertijd voor dat de warmte vanuit je huis niet naar buiten kan ontsnappen door de gevel. Op deze manier is een gevel stuken dus geen uitgave, maar een investering. Een investering heeft als voordeel dat je deze na verloop van tijd vanzelf weer terugverdient.
Hoe is de prijs van een gevel stuken opgebouwd
Wanneer je een gevel wil laten stuken moet je erbij bedenken dat de prijs op een bepaalde manier is opgebouwd. Zo is 65 procent van alle kosten het arbeidsloon van de stukadoor. Deze moet immers komen met zijn materieel en gereedschap en is een behoorlijk aantal uren aan het werk. Daarnaast is 30 procent van de kosten materiaalkosten. De stukadoor heeft kostbaarder materiaal nodig dan wanneer hij een binnenmuur moet gaan stuken. De laatste 5 procent van het totale kostenplaatje is voorrijkosten. Wanneer je schrikt van de kosten van het stuken van een gevel is er een aantal zaken wat je kan doen om de kosten enigszins te drukken.
- Doe zaken zelf. Je kan ervoor kiezen om bepaalde werkzaamheden zoals het afhalen van een oude stuklaag zelf te doen. Wanneer de oude stuklaag los komt en moet worden verwijderd zou je dit zelf kunnen doen met een beitel. Ook het helemaal waterpas maken van een muur zodat de stukadoor dit niet meer hoeft te doen zou je zelf kunnen doen met gaas en raapwerk.
- Regel het gereedschap zelf. Daarnaast zou je zelf het gereedschap zoals een bouwsteiger kunnen regelen. Je stukadoor hoeft dit dan niet meer te doen, en dat scheelt een behoorlijk bedrag op je rekening.
Van welke keuzes is de prijs van een gevel stuken afhankelijk
Wanneer jij je gevel laat stuken is die prijs afhankelijk van een aantal factoren. Sommige van die factoren kies je zelf, ze zijn optioneel. Andere factoren zijn nou eenmaal een verplichting. Die factoren noemen we nu als keuzes voor je.
Keuze 1: welk stukwerk kies je. Een gepleisterde plint is de eerste mogelijkheid. Deze gepleisterde plint heeft als doel de onderste laag van gemetselde stenen te bedekken. Het is een cementgebonden stuclaag die op de buitenmuur van een huis wordt aangebracht. Zo’n laag is eenvoudiger schoon te maken dan kaal metselwerk.
- Schuurwerk is ook een optie. Het is in dit geval een waterafstotend pleisterwerk waarin je structuur kan laten aanbrengen. Er moet wel eerst voorbehandeling plaatsvinden om je hele muur mooi strak te krijgen, eventueel met metalen rasterwerk. Let op; wanneer je handig bent kan je dit dus zelf doen.
- Spachtelputz is binnenshuis enorm populair, maar met speciale spachtelputz voor buitenshuis die weer- en windbestendig is kan dit ook buitenshuis worden gebruikt.
Keuze 2: denk aan je vergunning. Deze kosten zijn verplicht, aangezien je met stukwerk aan je gevel het buitenaangezicht van je woning verandert. Je wil niet opeens voor een verrassing komen te staan wanneer de gemeente aan komt met een boete omdat je de bouwregels hebt overschreden. Met een vergunning voorkom je problemen na oplevering van jouw gestukte gevel.
Keuze 3: Kies je voor een eventuele extra isolatielaag. Stukwerk aan je buitengevel is een vorm van isolatie. Toch kan je ervoor kiezen om nog een extra isolatielaag te laten aanleggen samen met het stukwerk aan je gevel. Op deze manier verdien jij de kosten van het stuken van je woning vanzelf weer terug binnen een paar jaar. Je zal immers minder hoeven te stoken om je huis warm te krijgen en te houden.
Besparingstips
Het laten stuken van je gevel zorgt voor een behoorlijk kostenplaatje. Toch is het ook mogelijk om te besparen op deze kosten. We geven je een paar besparingstips.
- Subsidie en premies. Wanneer jij kiest voor isolatie samen met de gevel stuken heb je wellicht recht op een subsidie of premie bij je gemeente of bij de overheid. Je kan hiernaar informeren bij de stukadoor.
- Ga voor kwantumkorting. Je zou kunnen kijken of jouw buren hun gevel ook willen laten stuken. In dat geval kunnen jullie proberen een kwantumkorting te bedingen. De stukadoor hoeft immers maar één keer zijn gereedschap en steigers te huren en mee te nemen. Bovendien kan hij in één keer doorwerken zonder naar een andere klant te hoeven rijden.
- Vergelijk offertes.
Offertes aanvragen
Met offertes aanvragen bij diverse lokale stukadoors valt een flinke korting op je factuur te behalen. Je kan tot wel 30 procent goedkoper uit zijn wanneer je offertes opvraagt. Wanneer je op de onderstaande button drukt wordt je gevraagd een paar gegevens in te vullen. Vervolgens krijg je een aantal offertes van lokale stukadoors in je mailbox.