Kosten goedkoop stucwerk

Een stukadoor kun je voor allerlei klussen inhuren die te maken hebben met het afwerken van je muren. Dit kan zijn om je muren voor te bereiden op behangen of verven of om ze te bekleden met een sierpleister. Het stucwerk heeft dus een beschermende en een esthetische functie en er zijn verschillende methodes, voor verschillende soorten muren, met verschillende functies en voor verschillende prijzen. Hier lees je over de prijzen van goedkope stucwerk opties.

De kosten

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor stucwerk bestaat vooral uit arbeidskosten. Het handmatig aanbrengen van specie is een specialistische en arbeidsintensieve klus. De goedkope soorten stucwerk worden dan ook vooral machinaal aangebracht, zodat de werkzaamheden sneller en makkelijker worden. In de volgende tabel vind je de prijzen van enkele goedkopere werkzaamheden voor een stukadoor, inclusief arbeidskosten, btw en materiaal. De prijzen beginnen bij €10 of minder per vierkante meter.

 

Dienst stukadoor Prijs per m2
Spackspuitwerk €5 – €10
Sausklaar stucen €10 – €20
Behangklaar stucen €7 – €15
Latex spuiten €7 – €14 per m2

 

  • De goedkoopste optie: heb je nog kale muren en moeten deze gestuct worden? Dan kun je kiezen voor spackspuitwerk. De specie wordt dan machinaal onder hogedruk tegen de muur gespoten. Deze optie wordt vaak toegepast in nieuwbouwwoningen of andere grote gebouwen, met grote muuroppervlakten. Hoe meer vierkante meters, hoe goedkoper de prijs per eenheid. Voeg een kleur toe en je muren zijn helemaal klaar.
  • Latex spuiten: naast spackspuitwerk kun je ook latexverf op je muren laten spuiten. Dit is een goedkoop alternatief voor sausen en heeft ook een groter oppervlak nodig. Je kunt voor €1 of €2 een kleur laten toevoegen en je hoeft niet meer over verven of behangen na te denken. Een hele woning kan zo in één dag van een nieuwe verflaag worden voorzien.
  • Voorbereidend stucen: de duurste opties zijn sausklaar- of behangklaar stucen. De kale muur wordt dan voorbereid voor een behang- of verflaag. Behangklaar stucen kan iets minder precies gebeuren, dus hier betaal je minder voor. Je moet hierna dus nog wel geld investeren in het verder afronden van je muren.

 

De prijsopbouw

Zoals al eerder genoemd bestaan de kosten voor stucwerk vooral uit het arbeidsloon voor de stukadoor. Machinekosten (in het geval van spackspuitwerk of latex spuiten), materialen en voorrijkosten komen hier dan nog bij. Omdat het arbeidsloon de grootste bijdrager is, met 60 procent kun je hier de beste besparing maken. Dit kun je doen door de werkzaamheden zelf uit te voeren, maar omdat dit voor lang niet iedereen is weggelegd, is het beter om grondig marktonderzoek te doen. Vraag zoveel mogelijk offertes op bij verschillende stukadoors en vergelijk de prijzen met de ervaring van de vakman en de service die je hiervoor terugkrijgt. De materialen nemen verder nog 30 procent in van de prijs, de eventuele machinekosten 8 procent en de voorrijkosten 2 procent. Het volgende diagram geeft dit ook weer.

prijsopbouw goedkoop stucwerk

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Je komt tijdens het plannen van je klus voor een aantal keuzes te staan die de prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden.

  • Het aantal vierkante meters: stucwerk wordt vaak goedkoper per vierkante meter als je een groot oppervlak aanbiedt. Dit is vooral het geval bij de machinale technieken. Daarom kun je het beste al het stucwerk tegelijkertijd laten doen, zodat je in totaal het minste kwijt zal zijn.
  • De methode: als je de goedkoopste optie wilt, dan kies je voor een methode die je muren meteen ook afrondt. Laat je spackspuitwerk of latex in een kleur aanbrengen en je hoeft verder geen behang of verf meer te kopen. Dit scheelt geld, tijd en een heleboel energie.
  • Zelf doen of uitbesteden: door de klus zelf te doen kun je de arbeidskosten besparen. Je kunt bijvoorbeeld een verfspuitmachine aanschaffen (€300 nieuw, €50 tweedehands) en zelf aan de slag gaan. Heb je meerdere verfprojecten, zoals ook de schuur buiten, dan kan dit goedkoper uitpakken. Sommige stucwerken zijn te specialistisch om zelf te doen, zoals sausklaar stucen. Dit komt echt erg precies, anders blijf je foutjes en oneffenheden altijd zien.

 

Interessante bespaartips

Je kunt de volgende tips gebruiken om nog meer op je stucwerk te besparen.

  • Een regionale vakman: als je een stukadoor aanneemt die binnen een straal van 30 kilometer van je gevestigd is, vervallen vaak de voorrijkosten.
  • Verlaagd btw-tarief: op alle stucwerken in een woning ouder dan 2 jaar is een lager btw-tarief geldig. Je betaalt dan maar 6 procent in plaats van 21 procent en dit wordt op de eindfactuur al verrekend.

 

Vergelijk offertes

Zoals boven aangetoond, nemen de arbeidskosten de grootste plek in van de totaalprijs. Door offertes op te vragen en vergelijken kun je hier nog aardig besparen. Je kunt onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken om deze offertes te bemachtigen. Vul de gegevens in van je klus en je zal ze binnen een korte tijd ontvangen. Zo kun je de beste deal vinden voor jouw stukadoorsklus.

Wat kost een stukadoor precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stucadoors in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.