Kosten muren afwerken

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht dan zal je een beslissing moeten maken over de afwerking van de muren. Ten eerste moet er een stukadoor aan te pas komen om de kale muren te rapen of te pleisteren en vervolgens kun je dan besluiten deze te verven, behangen of op een andere manier te laten afwerken. Er zijn vele opties mogelijk, van latex spuiten tot terrastone stucwerk en deze hebben allen een ander uiterlijk en een ander prijskaartje. Hier lees je over de meest gangbare technieken en hoeveel je hier precies voor betaalt.

 

De kosten

In onderstaande tabel vind je een opsomming van gangbare werkzaamheden die allen een bepaalde afwerking van je muren realiseren. De kosten zijn inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

 

Dienst Prijs per m2
Spackspuitwerk €5 – €10
Sausklaar stucen €10 – €20
Behangklaar stucen €7 – €15
Latex spuiten €7 – €14
Sauswerk €10 – €15
Raapwerk €18 – €28
Schuurwerk aanbrengen €15 – €25 per m2
Sierpleister €10 – €25
Plafond stucen €11 – €24
Tadelakt €175 – €225
Betonstuc €100
Marmerpleisterwerk €65 – €75
Terrastone €50 – €70
Uurloon stukadoor €20 – €60 per uur
Schilder uurloon €40 – €50

 

  • De goedkoopste opties: het machinaal aanbrengen van specie (spackspuitwerk) of verf (latex spuiten) zijn de goedkoopste opties die je hebt. Dat komt omdat deze klussen snel gedaan kunnen worden en dus niet erg arbeidsintensief zijn. Daarnaast vallen het aanbrengen van sierpleister, het laten sausen van je muren of het behang- en sausklaar stucen van de muren in ruwweg dezelfde prijsklasse. Deze beginnen allen bij een prijs van €10 of minder per vierkante meter.
  • Raapwerk en schuurwerk: raapwerk en schuurwerk zijn iets duurder, omdat deze klussen ook enigszins arbeidsintensiever zijn. Bij raapwerk wordt je muur volledig recht en waterpas gemaakt en bij schuurwerk wordt een pleister met draaiende bewegingen op de muur aangebracht voor een bepaald effect. Beide hebben prijzen die beginnen bij €15 – €20 per vierkante meter.
  • Speciale afwerkingen: wil je je muur echt iets speciaals geven, dan kies je voor tadelakt, betonstuc, marmerpleister of terrastone. Deze geven je woning een Mediterrane sfeer, een moderne en industriële sfeer of een natuurlijke en warme sfeer, al naar gelang de optie die je kiest. Deze pleisters zijn ook prima te gebruiken in de badkamer, zijn duurzaam en kunnen tegen een stootje, maar hier betaal je dan ook de topprijs voor.

 

De prijsopbouw

Uiteraard is de prijsopbouw per klus enigszins verschillend. Bij de ene klus wegen de materialen meer mee en bij de andere juist de arbeidskosten, omdat het specialistisch of tijdrovend is. Gemiddeld gezien kunnen we constateren dat de arbeidskosten de grootste plek in beslag nemen en dit is 65 procent. De materialen zijn 33 procent van de uiteindelijke prijs en 2 procent gaat naar de voorrijkosten. De beste plaats om geld te besparen op deze klussen is dus bij de arbeidskosten, want deze zijn de grootste bijdrager aan de eindprijs. Dit kun je doen door verscheidene offertes op te vragen en deze te vergelijken of door de klus zelf te doen. Bovengenoemde prijsopbouw vind je terug in het volgende diagram.

 

prijsopbouw muren afwerken

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Natuurlijk heeft de methode die je uiteindelijk kiest direct invloed op de prijs, maar er zijn ook andere kleinere keuzes die een positieve of negatieve uitwerking kunnen hebben op de eindfactuur.

  • Wel of geen kleur toevoegen: voor een extra €1 of €2 per vierkante meter kun je een kleur laten mengen door je pleister. Dit heeft als voordeel dat je dan geen verflaag meer aan hoeft te brengen, maar ook dat beschadigingen moeilijker te zien zijn omdat de kleur door de hele laag pleister is gemengd.
  • Badkamer of woonkamer: veel pleisters zijn duurder per vierkante meter als je ze in de badkamer laat aanbrengen. Dat komt doordat deze dan vaak nog een nabehandeling moeten krijgen met epoxywax om de volledig waterafstotend te maken.
  • Plafond wel of niet meenemen: niet-machinale stucwerken zijn vaak duurder als ze op het plafond moeten worden aangebracht. De stukadoor moet dan boven zijn kracht werken, waardoor de klus moeilijker en arbeidsintensiever wordt.

 

Interessante bespaartips

De volgende tips kun je gebruiken om geld te besparen op het laten afwerken van je muren.

  • Kies een plaatselijke vakman: als je een plaatselijke stukadoor of schilder kunt vinden, dan vervallen de voorrijkosten vaak, of houd je ze in ieder geval minimaal. Daarnaast kunnen goede regionale contacten tijdens de werkzaamheden soms zeer van pas komen.
  • Verlaagd btw-tarief: op schilder- en stukadoorswerken in een woning ouder dan 2 jaar is een lager btw-tarief van kracht. Je betaalt dan geen 21 procent, maar 6 procent btw over de totale kosten. Dit wordt op de eindfactuur al verrekend, dus voor deze besparing hoef je zelf niets te doen.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door het vergelijken van offertes. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Door de specifieke kenmerken van je klus in te vullen, kun je in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van betrouwbare vakmensen in jouw omgeving. Deze vergelijk je op punten die voor jou van belang zijn, zodat je snel de beste deal kunt vinden voor het laten afwerken van jouw muren.


 

Wat kost een stukadoor precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stucadoors in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.