Soorten stucwerk

Een stukadoor kan je muren afwerken op verschillende manieren. Alles wat een stukadoor doet heeft te maken met muren en plafonds. Hij kan er voor zorgen dat de muren glad zijn en klaar zijn voor een toplaag, of hij kan de muren zelf afwerken met een kleur, structuur of interessant patroon. Hier kan je lezen over alle soorten stucwerk, wat het precies inhoudt, de prijzen ervan en hoe je geld kan besparen op een stukadoor.

*Tip:

→ Wat kost stucwerk voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale stukadoors.

Het spackspuiten van je muren

Spackspuiten is een manier om pleister op de muren aan te brengen. Dit gebeurt door middel van een machine die het tegen de muren aan spuit. Hierdoor wordt de pleister erg gelijkmatig over de muren verdeeld en krijg je een strak en zeer effen resultaat. Het is echter geen glad resultaat, er zal altijd een structuur te zien zijn. De mate van deze structuur kan je zelf bepalen door voor een grove of een kleinere korrel te kiezen.

Twee lagen

De pleister wordt meestal in twee lagen aangebracht, namelijk de meslaag en de afkorrellaag. De meslaag wordt eerst gedaan en deze vult alle gaatjes en maakt je muren mooi glad. Als deze droog is, wordt de uiteindelijke afkorrellaag aangebracht. Deze laag kan wit zijn, of je kan hem laten kleuren zodat je zelf de muur niet meer hoeft te verven. Spackspuiten wordt vaak in nieuwbouwhuizen toegepast, maar is een erg goed alternatief voor verven.

De voordelen van spackspuiten

Spackspuiten is een erg goedkope en snelle manier om je muren te bewerken, maar geeft hier een erg effen resultaat voor terug. Als je op den duur een andere kleur op je muur wilt, kan je deze pleister ook makkelijk weer overschilderen. Het is erg snel gedaan. Een nadeel is wel dat je alles wat in de ruimte staat moet afdekken of verwijderen. Spackspuiten kan lekken of de damp kan neervallen op de grond.

Sierpleister laten aanbrengen

Sierpleister is een soort van pleister die een structuur laat zien op de muur. Dat komt omdat er korrels in verwerkt zijn die in een bepaald patroon kunnen worden aangebracht. Deze pleister kan wit of in kleur worden aangebracht zodat je het niet meer hoeft te verven. Er zijn verschillende soorten sierpleister die verschillen in het patroon dat ze laten zien.

Spachtelputz

Spachtelputz bevat kleine steenkorrels. Deze kan je in verschillende groottes krijgen. Het begint bij een dikte van onder 1 millimeter en kan oplopen tot een dikte van 2,5 millimeter. Er wordt gesproken van een fijne en een grove korreldikte. Spachtelputz is erg in trek op het moment. Je kan het in het wit laten aanleggen of in kleur en de grove korrel wordt nog wel eens voor de buitenmuren gebruikt. Het is erg hard en slijtvast en makkelijk te onderhouden.

Rustiekputz

De korrels in rustiekputz zijn grover dan dat van spachtelputz. Het wordt ook wel barokpleister genoemd. Als je het op je muur laat aanbrengen krijg je een decoratief patroon dat vooral gekenmerkt wordt door zijn groefjes.

Granol

Het patroon van granol kan je vergelijken met dat van een boomschors. Het was erg in trek in de jaren ’70 en ’80 en is nog grover dan rustiekpoets. Het kan in verschillende patronen worden aangebracht omdat de korrel zo grof is.

De voordelen van sierpleister

Alle vormen van sierpleister hebben een aantal voordelen. Ze kunnen op de binnen- en buitenmuur worden aangebracht en zijn erg sterk. Omdat de kleur er helemaal doorheen gemengd is, zie je het niet als er toch een stukje afbreekt. Je kan het ook makkelijk schoonmaken met een borstel en wat water zonder dat het schade oploopt. En als je de kleur op den duur wilt veranderen, kan je er makkelijk overheen verven.

Saus- en behangklaar stucen

Dit zijn technieken om je muur voor te bereiden op schilder- en behangwerk. Voor het sausklaar maken van de muur zal de stukadoor iets preciezer te werk gaan omdat de muur hier volledig glad voor moet zijn. Behangklaar stucen is dus vaak iets goedkoper.

Raapwerk

Dit is voorbereidend werk op alle technieken die boven zijn toegelicht. Raapwerk wordt gedaan op een muur die erg veel gaten en scheuren heeft. Eerst worden deze met gips gedicht en wordt de loodrechtheid van de muur bekeken en gecorrigeerd. Raapwerk kan alles wat aan het oppervlak van de muur moet worden verbeterd verbeteren.

De prijzen van de verschillende stucwerken

Deze verschillende werkzaamheden hebben natuurlijk een andere prijs. Spackspuitwerk is goedkoop omdat het snel gaat en sierpleister is duurder omdat het moet worden aangebracht door een ervaren stukadoor. Hier zie je de prijzen per vierkante meter, inclusief materialen, loonkosten en BTW.

 

Soort stucwerk Kosten per vierkante meter
Spackspuitwerk witte pleister €4,50 – €8,50
Spackspuitwerk kleur pleister €6,50 – €10,50
Behangklaar stucen wand €7,50 – €12,50
Behangklaar stucen plafond €12,50 – €15
Sausklaar stucen wand €8,50 – €20
Sausklaar stucen plafond €13,50 – €22,50
Sierpleister aanbrengen €10 – €20
Raapwerk €14 – €29

Kosten besparen op je stucwerk

Deze kosten per vierkante meter staan vast, maar er zijn wel manieren waarop je hier slimmer mee om kan gaan.

  • Grote opdracht: kijk altijd in je huis of je nog andere klussen hebt voor de stukadoor. Als hij een grotere opdracht krijgt zal hij een betere prijs kunnen bieden.
  • Het plafond: is het nodig om het plafond mee te nemen of niet? Zo niet, dan bespaar je altijd geld uit. Werk aan het plafond is duurder omdat het lastiger te bereiken is.
  • Ervaring: als de klus een ervaren stukadoor nodig heeft, dan betaal je meer. Wil je je muren wit laten spackspuiten, dan kan je het ook prima door een beginnend stukadoor laten doen.
  • Lager BTW percentage: op stucwerken in huizen ouder dan 2 jaar, is een lagere BTW van kracht. In plaats van 21 procent betaal je maar 6 procent op de totaalprijs. Om hiervoor in aanmerking te komen hoef je niks te doen, de stukadoor zal het berekenen op de eindfactuur.

Geld besparen met onze vergelijkingstool

Door onze vergelijkingstool te gebruiken, kan je tot 40 procent besparen op de kosten van een stukadoor. Je geeft je postcode in en de specificaties van je klus, en wij vinden binnen korte tijd een aantal offertes van stukadoren bij jou in de buurt. Deze kan je vrijblijvend vergelijken op de punten die jij belangrijk vindt en vervolgens de juiste beslissing maken wat betreft jouw stucwerk.

Wat kost een stukadoor precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij stucadoors in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.