Een nieuwe woning, een al wat oudere woning, of een renovatie aan je bestaande woning; in alle gevallen komt er nogal wat werk kijken wanneer je deze woning helemaal naar jouw wens wil gaan maken. Natuurlijk zal je allereerst willen gaan kijken voor andere meubels om je huis mooi in te richten, maar je zou haast vergeten dat het uiterlijk van je muren en je plafonds voor het grootste deel het aangezicht van je woning bepaalt. Muren in een al wat oudere woning zullen namelijk vaak onregelmatig zijn geworden door intensief gebruik, en de kans is groot dat je bij het weghalen van één of meerdere lagen behang scheuren in je muur ontdekt. Ook werden in het verleden soms betonnen muren niet strak afgewerkt waardoor er bobbels in je behang of schilderwerk zullen gaan komen waar de onregelmatigheden in je muur zaten. Al met al heb je reden genoeg om jouw woning te laten voorzien van mooi afgewerkte strak ogende muren en plafonds. Mooi stukwerk in jouw woning, en in dit geval in jouw woonkamer, geeft jouw woonkamer net dat extra stukje afwerking.
Inhoud
Hoeveel kost het om je woonkamer te laten stuken
We kunnen niet in één zin zeggen hoeveel het gaat kosten om jouw woonkamer te laten stuken. Je mag er vanuit gaan dat de kosten afhangen van het aantal vierkante meters wat jij gestukt wil hebben in je woonkamer. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende soorten stukwerk die ieder hun eigen prijskaartje met zich meebrengen.
We zullen je in onderstaand schema een indicatie geven van de diverse soorten stukwerk en de kosten per vierkante meter.
Werkzaamheden van de stukadoor | Prijs per vierkante meter |
Spackspuitwerk | Tussen 6 en 11 euro |
Behang-klaar stukwerk | Tussen 9 en 15 euro |
Saus-klaar stukwerk | Tussen 10 en 23 euro |
Sierpleister zoals spachtelputz, rustiekputz of granol | Tussen 13 en 23 euro |
Stukwerk aan plafond | Tussen 6 en 23 euro |
Schuurwerk stuken | Tussen 16 en 25 euro |
Raapwerk voor stuken | Tussen 16 en 30 euro |
Hoe zijn de prijzen opgebouwd
De prijzen voor het laten stuken van je woonkamer zijn in dit geval per vierkante meter, inclusief het arbeidsloon, materiaalkosten en voorrijkosten van de stukadoor. Je mag inschatten dat ongeveer 65 procent van alle kosten het arbeidsloon van de stukadoor is. Daarnaast zal 30 procent het materiaal zijn en 5 procent is het bedrag wat de stukadoor aan voorrijkosten berekent.
Wanneer jij nu schrikt van de kosten van het totaalplaatje is het mogelijk om op een aantal manieren deze kosten wat te drukken.
- Laat de stukadoor meer vierkante meters stuken. De prijs voor alleen je woonkamer zal relatief duurder uitvallen dan de prijs voor bijvoorbeeld je hele benedenverdieping laten stuken. Reden hiervan is dat de stukadoor een stuk efficiënter kan werken wanneer hij een groot gedeelte in één keer moet stuken bij jou thuis. Hij hoeft de materialen maar één keer mee te nemen, en dat scheelt in de kosten. Bovendien regelt een stukadoorsbedrijf vaak een bepaald starttarief, wat de kosten voor een kleine ruimte laten stukadoren behoorlijk omhoog jaagt.
- Regel zelf een aantal materialen. Je zou ervoor kunnen kiezen om zelf een aantal materialen alvast te regelen voor de stukadoor. Zaken als een bouwsteiger zal de stukadoor niet hoeven mee te nemen als jij daar – doordat je misschien al aan het verbouwen bent – al de beschikking over hebt.
Waarvan is het afhankelijk hoeveel jij betaalt voor het laten stuken van je woonkamer
Je woonkamer laten stuken, daar zit een bepaald prijskaartje aan vast. Hoeveel jij betaalt aan de stukadoor is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Sommige van deze keuzes zijn eigenlijk al voor jou vastgelegd, maar andere keuzes mag je zelf maken.
- Keuze 1: welk stukwerk kies je. Bij het stuken van je woonkamer heb je de keuze uit een aantal soorten stukwerk. Je zou natuurlijk kunnen kiezen om alles met de goedkoopste keuze te laten doen. We noemen je een aantal soorten, en de voor- en nadelen.
- Dit is veruit de goedkoopste mogelijkheid om je woonkamer te laten stuken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een spuitmachine, waardoor het stuken snel en efficiënt gebeurt. Je kan zowel je plafond als je muren laten spackspuiten. Het nadeel van spackspuiten is dat je al je meubels en andere zaken zal moeten weghalen uit je huiskamer of heel goed zal moeten afdekken.
- De populairste vorm van sierpleister is spachtelputz. De prijs ligt redelijk laag en begint rond 12 euro per vierkante meter. Spachtelputz is heel duurzaam. De grofheid van het sierpleister bepaal je zelf in overleg met de stukadoor.
- Behang-klaar en saus-klaar stukwerk. Hoewel dit stukwerk niet zichtbaar blijft maar altijd wordt bedekt is het één van de duurdere soorten stukwerk. De reden hiervan is dat het perfect glad zal worden opgeleverd en dat de muren niet zullen zuigen. Hierdoor heb je uiteindelijk minder verf of behanglijm nodig om de muur goed te kunnen afwerken. Ook zullen verf en behang beter houden op een muur die hiermee is afgewerkt. De muur is direct na het opdrogen van het stukwerk behang-klaar of overschilder-baar.
- Keuze 2: hoeveel laat jij stuken. We noemden het al; het is naar verhouding goedkoper om meerdere ruimtes in je huis tegelijk te laten stuken. De aanloopkosten zullen lager zijn, en dat drukt het totaalplaatje; je komt in de buurt van de ‘vanaf-prijs’ uit.
Bespaartips
Een stukadoor laten langskomen, daar zitten flink wat kosten aan vast. Natuurlijk wil jij graag bezuinigen op deze werkzaamheden dus we geven je wat bespaartips.
- Ga voor kwantumkorting. Wellicht zijn je buren ook aan het klussen en willen zij ook een stukadoor gaan inhuren. Jullie zouden samen kunnen werken,. De stukadoor kan efficiënter doorwerken en dat merken jullie in de kosten. Ook de voorrijkosten en opstartkosten kunnen jullie samen delen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Direct besparen op de kosten van de stukadoor doe je door offertes op te vragen. Op deze manier bespaar jij tot wel 30 procent door slechts één klik op onderstaande button. Vrijblijvend krijg je een aantal offertes in je mailbox.